13 augustus 2017

Ondertussen in Frankrijk


Het is lange tijd stil geweest op dit weblog. Er viel ook niet zoveel te melden. Er werd uiteraard nog wel geklust – een huis is natuurlijk nooit helemaal af – maar het project Bouw was wel zo’n beetje afgerond.
Totdat Gerard-de-bovenbuurman op een herfstige dinsdagmiddag belde met de mededeling dat het water door de voordeur naar buiten spoot. Regenwater wel te verstaan, dat zich kennelijk via de muur een weg naar binnen had weten te banen, om vervolgens netjes via de voordeur de hut weer te verlaten. Niet het soort nieuws waar je als huizenbezitter-op-1100-kilometer-afstand op zit te wachten. Snel handelen bracht Poop binnen 24 uur ter plaatse alwaar hij met een aantal noodmaatregelen (zoals het boren van een aantal afvoergaten aan de ‘lage kant’ van het huis) de ergste overlast wist te verhelpen. 3 Dagen pompen en dweilen en de benedenverdieping was weer droog, maar het was duidelijk dat er iets aan de hand was dat verholpen moest worden. Maar wat, en hoe?


Petit Bois is aan de westkant deels ingegraven in de helling. Die kant bestaat dan ook uit een dichte muur, die door onze kelderbouwer indertijd is geïmpregneerd met waterwerend spul, en is voorzien van een drainage om te voorkomen dat er al te veel waterdruk zou optreden. Althans, dat was de opdracht. En daar ga je al. Want het bleek wel vaker dat onze instructies niet per se tot handelen leidden. We moesten dus aannemen dat dit werk indertijd niet – of in elk geval niet afdoende – is uitgevoerd. En als het dan heel lang, heel hard regent (en ja, dat komt voor in Zuid-Frankrijk) dan dringt het water gewoon dwars door het Franse beton naar binnen.

Gelukkig hadden we niet eerder dan in de zomervakantie tijd om hier iets aan te doen, en dus ruim de gelegenheid om een aanvalsplan te verzinnen. Poop koos uiteindelijk voor een 3-punten-plan bestaande uit een dijk, een damwand en een drainage op bodemdiepte vlak tegen de muur. Om zoveel mogelijk tijd ter plekke te hebben werd een deel van het materiaal al in Nederland aangeschaft. Met enige leveringsmarge, zodat wij een maandje de woonkamer op de Appelbes gedeeld hebben met 50 meter drainage buis op rol, 3 emmers bitumen en 30 kg cement.
Wij dus maar weer eens met een ouderwets volgepakte aanhanger naar Frankrijk.

Het eerste wat moest gebeuren was het vrijmaken van de westkant van het huis. Daar lag ongeveer 3 kuub hout tegenaan gestapeld, en hadden diverse plaatselijke woekerende plantensoorten zich de aflopen jaren bijzonder thuisgevoeld. Neefje Matthijs hielp met dit voorbereidende werk, wat in de brandende juli zon al niet meeviel. Toen het terrein vrij was kon Poop de damwand aanbrengen. Hiervoor gebruikte hij golfplaat dat is bedoeld om onder de dakpannen te worden gelegd, en dus waterdicht en sterk is. 

En toen was het tijd om de pikkel ter hand te nemen. De helling aan die kant van het huis is veel te steil voor graafmachines dus het kwam aan op handwerk. En de enige manier om de absurd zware kleigrond in beweging te krijgen is om deze los te pikkelen, daarbij zoveel mogelijk stenen te verwijderen, dan wel lompweg kapot te boren als ze zich niet willen laten verwijderen, en daarna weg te scheppen. Dit scheppen hield in dat de grond verderop de heling, achter de damwand, moest worden gegooid. Een verschrikkelijk zwaar karwei, en dat 10 meter lang, 1 meter breed en 2 meter diep. Vriend Niels had tijdens een etentje na een paar glazen wijn spontaan aanboden een weekje mee te komen helpen, dus Poop stond er gelukkig niet alleen voor.


Petje af voor de mannen die in 5 dagen de geul gereed hadden. Een haast niet te bevatten prestatie. Intussen had ik mij in contact gesteld met de lokale steengroeve om grind te bestellen. Een hele toestand om duidelijk te maken waarom we dat wat ik wilde hebben ook echt nodig hadden; ik heb uiteindelijk maar een tekening gemaakt. Je krijgt het kennelijk niet zomaar mee, ook niet tegen betaling. Maar goed, uiteindelijk had ons project de instemming van de grindleverancier en werd het spul op ons erf gestort. 2 kuub zand en 11 kuub grind. Meer dan 20 ton aan gewicht. Wat Poop vervolgens met de hand in de geul kon scheppen. Maar eerst deze nog even bekleden met worteldoek en de muur voorzien van een verse laag bitumen en noppenplastic. Dat ging nu eens vlot. Evenals het scheppen van het zand (gezellig klusje voor de hele familie) en het klaarleggen van de drainage. Het grind was weer van een andere orde, en gelukkig kon Matthijs nog een dagje helpen. Ergens halverwege de week vreesde ik het horrorscenario dat we bij vertrek onze huurders zouden opzadelen met een halve bouwput, maar zoals altijd kwam ook dit project precies op tijd af. Vrijdagmiddag plofte de laatste schep grind in de geul en keerde de rust terug op de Berg.









En hoe zat het nu met die drainage die de kelderbouwer zou hebben aangelegd? Was daar indertijd iets van terecht gekomen? Nou ja…, wel iets. Er lag inderdaad een drainagebuis. Die ook gewoon halverwege het huis ophield. Kennelijk een gevalletje van wel-aan-begonnen-toen-iets-anders-gaan-doen-en-nooit-meer-aan-gedacht. Vervolgens heeft de grondverzetman keurig op tijd zijn grondverzetklusje gedaan, en daarmee het hele drainageproject letterlijk ten grave gedragen. We laten het er maar bij zitten en verheugen ons op een natte herfst.


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Tjonge wat een klus! Super dat het gelukt is...
laat ik nu niet op een natte herfst hopen....
Maar dit is zeker afdoende!
Wat een bikkels.
Gr, Ada

Petit Bois zei

Mee eens; liever zon op de berg in oktober. Een natte november dan? :-)

Anoniem zei

Ok, doen we!